Nov 23, 2013

Kral öldü yaşasın yeni kral!

Beklendiği gibi, Magnus Carlsen 22 yaşında satrancın yeni kralı oldu. 12 maçlık seride 6-3 önde girdiği bugünkü maçta yalnızca bir beraberlik ünvan için yeterli olduğu halde işin kolayına kaçmadan oynadı, baskı kurdu, ve şahlar kalana dek emek verdi. Tembel bir beraberliğe yatmaması çok saygıdeğerdi.

Anand 28.Vg5 hamlesi ile seride hata yapmadığı maç bırakmamaya kararlı olduğunu gösterdi. Allahtan ki Carlsen konumu kazanca çevirmek konusunda bu kez şaşırtıcı derecede zayıf kaldı  (bilgisayarlar 29.e5’den sonrasını beyaz lehine 1.80 civarı değerlendiriyordu).  Evet, Anand ortalamada çok hata yaptı  ama karşınızdaki adam bitmeyen bir baskı ile oynadığında  ayağınız bir şeklide kayıyor işte. Aslında Anand iki yıldır kötü oynuyor, ve bu seri onun çok formsuz olduğu bir zaman dilimine denk geldi.

Norveç başbakanından Liv Taylor’a dek pek çok ünlü Carlsen’e tebrik mesajı yolladı. Bir şaka duydum size de ileteyim : Buna  göre Magnus tarihte en tanınmış ikinci Norveçli olmayı başardı, en meşhuru  ise Kolomb’dan 500 yıl önce Kuzey Amerika civarında gemisiyle kaybolan kaşif Leif Ericson’dı.

Genel olarak, yavaş bir başlangıç yapmış olmasına rağmen seyredeğer  ve eğlenceli bir dünya şampiyonası izledik.Hintli gazeteciler çok şamata sorular sordular. Özellikle Lawrence Trent ve Tania Sachdev’in enerjisi canlı yayını izlemeyi zevkli hale getirdi. Anand’ın yenilgiyi kabul ederken gösterdiği asil tavırlar etkileyiciydi. Kasparov’un Kramnik’e yenildiği zaman gösterdiği tavırlar geliyor aklıma, kıyas kabul etmez.

Yalnız, ben bir şeyi merak ediyorum, önceleri şampiyona formatına karşı çıkan Magnus şimdi kulağının üzerine mi yatacak yoksa formatın değiştirilmesinde ısrar mı edecek… Aslında görüldü ki, sağlıklı bir aday belirleme sistemi yapılırsa bu tür ikili maçlar daha çok ilgi topluyor. Yanıtı her ne olursa olsun, genç Norveçli bu ünvanın tadını çıkarmayı fazlasıyla haketti.  Kudos!

2 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete