Nov 13, 2013

4.maç kanlı bir şekilde berabere

Güzeldi be! İşte bunlar sahalarda görmek istediğimiz hareketler. Dünya Satranç Şampiyonası’nda 4. maç da beraber bitti. Bu maçta kazanç –eğer mevcut ise- kuytu köşelere saklanmıştı, bulmak çok zordu. Bu arada, dostlar, biz satranççılar için skor değil, iyi oyun önemlidir. Futboldan filan çok farklı bu asil tarafımızla gurur duymama izin veriniz.

Oyuncular artık maça iyice ısındılar, ve bundan sonrasında yine böyle heyecanlı maçlar görmeye devam ederiz. Umarım. Satranç oyunu dışardan donuk ve sıkıcı gözükür, ama bazen aslında tahta alev alev yanmaktadır! Ben de sakin duruşumun altında bir ara heyecandan ürperdim. Ancak, ne yazık ki, ikisi de çok kuvvetli oyuncu olunca, maç kazanılması imkansız bir oyunsonuna evrildi, ve berabere bitti. Magnus kolay beraberliğe yönelmedi, tarzına uygun olarak sonuna kadar pozisyonu zorladı. Kramnik filan olsaydı, herhalde çoktan çizgili Sümerbank pijamalarını çekmişti. Leko ise muhtemelen horlamaya başlamıştı.

Anand maçın ortalarına doğru oldukça gerginleşti, ancak 40. hamleden sonra daha rahat bir beden dili vardı. Bir satranç maçında üzüntü, sevinç, umut, çöküş, küllerinden doğma gibi birçok psikolojik durum sizi ziyaret eder. Hesaplamaya dayalı bir oyun olmasına rağmen, psikolojik faktörler sonuçta büyük rol oynar. Bu nedenle, satranç maçı aynı zamanda karakterlerin bir mücadelesidir.



Bu arada, maç Hindistan Twitter’da top trend, yani insanlarin Twitter’da en çok yorum yaptıkları konu oldu. Profesyonel satranççılar yıllar süren bölünmüşlüğü sonlandırıp FIDE’de buluşunca bizim antik oyunumuz da sonunda aprondan kalkmayı başardı ve bulutlara yöneldi. Bu konuda Türkiye de bir önceki başkan yönetiminde müthiş atılımlar yaptı. Satrancın sıkıcı ve zor olduğu imajını yavaş yavaş değiştiriyor olmamız beni sevindiriyor.

Basın toplantısı muhteşemdi. Birkaç tuhaf gazetecinin hala Kasparov hakkında sorular sormasını özellikle Carlsen çok zekice eleştirdi. "Oyun hakkında konuşacak yeterince malzeme var", dedi. Son yıllarda gördüğüm en neşeli, en sıcak, ve saygılı basın toplantısıydı. Magnus ve Anand’a helal olsun!

Bu arada, Anand benden birkaç yaş büyük olduğu halde benden daha genç görünüyor. Bu beni rahatsız etti. Adamın tek bir tel saçı bile dökülmemiş. Ayıp ya.

3 comments:

  1. Fotoğrafını kullanmama izin verdiği için değerli arkadaşım Omar Özenir'e çok teşekkür ederim. Büyük satranççı Armen Grigoriev'e de saygılarımı sunarım.

    ReplyDelete
  2. İstenmeyen bir figür olarak Kasparov da oradaymış. Anand ve Carlsen'in yardımcıları Kasparov'u onların gözünden uzak tutmak için epey (dikkatleri dağılmasın diye) çaba harcamışlar.

    Basın toplantısında Anand'ın harika bir yorumu olmuş:
    Basın: "He is in the house" (Kasparov için diyor)
    Anand: "You mean, like Elvis?"

    Carlsen dahil millet kırılmış gülmekten..Anand tatlı bir insan.

    http://www.zeit.de/sport/2013-11/schach-wm-partie-4-kasparow

    ReplyDelete
    Replies
    1. evet duydum o yorumu, cok iyi ya anand...carlsen de aslinda gerginligini atti biraz.

      Delete