Nov 9, 2013

Dünya Satranç Şampiyonluğu Ünvan Maçı Başlıyor!

Merhaba. Bu blogda sizlerle satrançtaki gelişmeleri, haberleri paylaşmak istiyorum. Amacım satrancın yaygınlaşması ve bilen bilmeyen herkesin bu yazıları zevkle okuması. İlgi çekmek için kullandığım resme gelince : Aslında düşüncelerimi çok güzel anlatıyor : Doğanın yanıbaşında, hele sevdiğinle birlikte satranç oynamak gerçekten "better than sex" olabilir!

Gelelim dünya şampiyonasına...Masanın bir tarafında Anand var. Hintli bir adam,  44 yaşında, halen satranç dünya şampiyonu.  20 yıldan uzun bir zamandır, Hindistan spor sayfaları onun başarıları sayesinde kriket ve hokey yanında satrançtan da bahsediyor. Anand ülkesinde o denli popüler ki , memleketin en büyük onur nişanlarından Bharat Ratna'ya aday gösterildi. Şimdi Hindistan, Chennai, dünya satranç şampiyonluğu ünvan maçına ev sahipliği yapacak. 9-28 Kasım arasında, toplam 12 maç.

Masanın öbür tarafında ise Fischer'den bu yana Batı'dan çıkmış en popüler, en başarılı ve en genç oyuncu var : Norveçli Magnus Carlsen. Kasparov'dan özel dersler aldı. Satranç camiasının, oyunun medyada daha çok yer tutmasında umut besledikleri genç. Haksız değiller çünkü Magnus çok ilgi topluyor, ve bizzat kendisi satrançtan gayet iyi kazanıyor. Tabii çoğu reklam ve sponsorluk anlaşması. Olsun. İsimlerinin telaffuzu bile zor, asık suratlı Rus şampiyonlarından sonra Batılı bir şampiyon cılız satranç-medya ilişkilerini coşturabilir.



Bu ünvan maçı efsanevi Karpov-Kasparov maçlarından bu yana en çok takip edilen seri olacak gibi görünüyor. Blogumuzda biz de yaklaşık yirmi gün boyunca ilginç konumlar, haberler ve anekdotlarla, satranç bilen bilmeyen tüm okurlarımıza farklı bir dünyayı sunmaya çalışacağız. Görüşmek üzere!

No comments:

Post a Comment